Hej!
Mit navn er Anne, og jeg er 29 år gammel (snart 30 puh! :p ).
Jeg bor i Odense, og ejer enkeltmandsbureauet Aiko Graphic sammen med min Bichon Frisé hund Aiko. Han er ”sikkerhedschef” i bureauet.
Jeg blev færdiguddannet mediegrafiker i 2016 fra Syddansk Erhvervsskole her i Odense.
Fagligt vil jeg rigtig gerne specialisere mig i logodesign og generelt bare arbejde med grafisk design inden for layout til tryksager. Dog øver jeg mig også i digitalt design, hvor jeg kan slippe for HTML koder og bare arbejde med den kreative proces med selve det visuelle udtryk på f.eks. et website.
Mange gange oplever jeg på f.eks. Facebook, at der bliver efterspurgt logodesign. Typisk er det nye selvstændige/iværksættere.
Dette har inspireret mig til at skrive dette blogindlæg om lige nøjagtig logodesign, og de ting, som jeg som grafiker synes, at du som iværksætter bør tænke over, inden du skriver et Facebookopslag eller kontakter en grafiker.
Jeg håber i hvert fald, at du vil læse med og forhåbentlig føle, at det jeg skriver giver god mening.
Here goes…
Du skal have dig et logo.
Du er helt ny som selvstændig/virksomhedsejer og står og skal bruge et logo til at vise din virksomhed frem for folket. Men hvordan skal man lige bære sig ad? Skal du bare hyre en grafiker, spørge på Facebook eller spørge din bedste vens søn, som tilfældigvis kan trylle i Photoshop?
Både ja og nej.
På Facebook findes der mange grupper, hvor folk skal spørge efter en grafiker til at designe forskellige ting. Mange vil byde ind, og så er det op til dig at udvælge den grafiker hvis stil, du bedst kan lide. Men lad lige være med at skrive, at “du søger en billig grafiker” eller at “du søger en, der kan designe dig et logo til en fair eller billig pris”.
Selvom vi gerne vil spare penge (ja det vil jeg også gerne, når jeg skal bruge penge), så er det nu engang vigtigt lige at stoppe op og tænke os om. Vil vi købe et logo til 250 kr. med risiko for, at logoet alligevel skal laves om? Eller vil vi hellere købe et logo til 3.900 kr. velvidende om, at logoet er lavet med en vis kvalitet?
Hvis du er i fødevareindustrien, så er det altså heller ikke den bedste idé, at udlove f.eks. en gratis omgang mad eller et gavekort 200 kr. for et logo. Prøv at vende den om og tænk. Er dit nye logo kun et gavekort eller en burgers pris værd?
Nogle vælger også at benytte sig af Fiverr f.eks. hvor man vælger den grafiker, som man synes, har den bedste og bredeste portfolio. Det er klart nok.
Man skal dog være opmærksom på, at man kommer i kontakt med folk fra hele verden. Jeg har hørt om folk, der har fået et godt logo til en overkommelig pris, men der er altså også situationer, hvor folk har måtte droppe det modtagede logo, pga. mangelfuld kommunikation og dårlige engelskkundskaber fra grafikerens side. Med Fiverr kan der altså være risiko for kommunikationsproblemer. Problemer som i sidste ende koster dig penge.
Jeg kan aldrig sige dette mange gange nok. Du må aldrig købe et logo, der er lavet i Photoshop!
Hvis din bedste vens søn, tilbyder dig et logo han har lavet i Photoshop, så er det simpelthen no go! Det ikke drengens kreative evner, der er problemer men programmet.
Photoshop er et billedredigeringsprogram og arbejder i pixels.
Dit logo skal være lavet i et såkaldt vektorprogram som f.eks. Adobe Illustrator. En vektorfil kan skaleres op og ned i størrelse uden at miste sin kvalitet. Dermed kan du bruge filen til f.eks. rollup bannere, bildekorationer og andre store bannere. Desuden kan andre grafikere med vektorprogrammer redigere i logoet, hvis behovet skulle opstå.
En vektor fil kan f.eks. være en Ai. (Adobe Illustrator), PDF (lavet fra Illustrator eller andet vektorprogram) og EPS (kan også laves fra Adobe Illustrator).
Hvad kan du gøre, inden du kontakter en grafiker?
Inden du kontakter en grafiker, så er det en god idé at sætte sig ned og tænke tingene igennem. Tænk på din branche først og fremmest. Skriv notater! De kan være guld værd for grafikeren.
- Hvem er din målgruppe for din virksomhed?
- Hvad er din virksomheds mission og vision?
- Hvad repræsenterer din virksomhed?
- Hvilke(n) farver skal indgå i logoet og hvorfor?
- Skal dit logo være udelukkende dit firmanavn (navnetræk), eller skal der også være et symbol (bomærke)?
Husk at enhver grafiker vil komme med input mht. skrifttype og farver. Det er ikke en kritik af dit valg, men du må huske på, at grafikeren gerne skulle vide lidt om farver og skrifttyper (det håber jeg da!). Grafikeren vil hjertens gerne yde en god service og levere et kvalitetslogo til dig, som du er glad for og som grafikeren selv kan stå inde for og være stolt over.
Husk også at en proces med logodesign kan variere fra grafiker til grafiker og alt efter hvordan logoet ønskes designet.
Jeg bruger selv en del tid på Google, hvor jeg researcher på min kundes branche og konkurrenter for at kommer lidt under huden på min kunde. Ydermere googler jeg bare random logoer, for at fylde mit hoved med inspiration. Nogle gange bliver jeg også inspireret fra dyreverdenen.
Så skitserer jeg. Enten på gammeldags maner med blyant eller direkte i Illustrator. Ting bliver afprøvet og gemt eller slettet.
Det er denne proces, der kan tid.
Når jeg så er færdig med et udkast, så viser jeg det til kunden typisk i form af en PDF eller en såkaldt mockup, hvor logoet er påsat noget realistisk f.eks. en bluse eller en plakat. Herefter er det så op til kunden, om der skal rettes nogle ting osv.
Selvom det er dig, der betaler og i sidste ende bestemmer, så er det nu engang en rigtig god idé at lytte til grafikeren, som er fagperson.
Dette skal du lige være opmærksom på
Når du vælger farver til dit logo, så lad være med at have alt for mange. Jeg selv bruger typisk maks 3 farver i logoer. Simpelthen fordi at jo flere farver du har i dit logo jo mere rodet kan det se ud for andre og jo dyrere bliver det for dig, hvis du skal have det trykt på f.eks. visitkort og brevpapir hos et trykkeri.
Farveforløb (gradienter) hvor flere farver løber sammen er også dyrt, da trykkeriet skal bruge flere trykplader til den farvekombination i opgaven, medmindre trykkeriet bruger digitalprintere.
For at gøre det billigere i længden så nøjes med at have 2-3 farver i dit logo. Medmindre du selvfølgelig gerne betaler for at få farveforløb i logoet. Nogle gange ser det jo også bare federe ud med gradienter. Det synes jeg også selv.
Du skal også være opmærksom på, at det i den grafiske branche er ganske normalt, at du som kunde skal underskrive grafikerens kontrakt (hvis der er sådan en), før I starter jeres samarbejde. Med kontrakten ved du, hvad du får og hvilke ”rettigheder” du har som kunde, og grafikeren kan være sikker på, at du er en seriøs kunde, der ikke render fra en aftale midt i det hele (det har jeg desværre prøvet, og det er ikke sjovt, når man har brugt meget tid på at designe et udkast!).
Ligeledes er det også normalt, at en grafiker vælger at tage et depositum på en opgave. Igen så er det meget forskelligt fra grafiker til grafiker.
Til slut
Her til slut vil jeg bare ønske dig rigtig meget held og lykke med at få lavet dit logo. Jeg håber, at du har kunne bruge nogle af mine råd.
Og husk nu! Fordi du kan få et billigt logo, betyder det ikke, at det er et kvalitetslogo.
Du kan se mere på Annes hjemmeside – aikographic.dk
Godt skrevet Anne – Skønt du fremhæver det med Photoshop, som var den aller første fælde jeg selv røg i, jeg selv skulle hjemmeside for en del år siden, og jeg ikke kunne forstå for tingene blev så grynet. Hvor jeg selv lærte aldrig brug Photoshop til grafik.
Mange tak Michael!
Jeg håber at mit indlæg kan give folk en god forståelse for det med logdesign ??