Et lille eventyr i mit køkken
Der er noget helt særligt ved duften af friskbagte bagels, der fylder køkkenet. Den sprøde skorpe, den let seje krumme, og den perfekte base for både det salte og det søde fyld. Men som de fleste, der spiser glutenfrit, ved, kan det være en udfordring at ramme lige præcis den konsistens, man savner fra de traditionelle bagels.
For nylig kastede jeg mig ud i et lille eventyr i mit køkken. Jeg har længe bagt efter strukturmetoden når jeg bager glutenfrit. Denne metode er fantastisk til at skabe en luftig og sej krumme – det hele begynder med at piske væsken sammen med loppefrøskaller, som giver dejen den rette struktur.
Jeg startede tidligt om morgenen, da roen stadig lå over huset. Jeg elsker at bruge den tidlige morgen til at eksperimentere i køkkenet – det er næsten meditativt at se dejen tage form og vide, at man om et par timer har noget helt særligt at sætte tænderne i.
Du skal bruge:
- 500 g glutenfri melblanding (gerne en, der egner sig til brød fx den røde fra schar)
- 2½ tsk tørgær
- 1 spsk rør/eller kokossukker
- 1 tsk salt
- 350 ml lunkent vand
- 1 spsk loppefrøskaller (psyllium husk)
- 1 spsk olie
- 1 æg eller mælk til pensling (brug gerne plantebaseret)
- Evt. sesamfrø, birkes eller havsalt til drys
- Evt. 1 tsk kanel – så får du de lækreste kanelbagel
Sådan gør du:
- Pisk væsken: Start med at piske det lunkne vand sammen med loppefrøskallerne i en skål. Pisk i et par minutter, indtil blandingen bliver tyk og geléagtig. Dette er nøglen til at få den rette struktur i dejen.
- Bland de tørre ingredienser: I en stor skål, bland mel, tørgær, sukker og salt godt sammen.
- Tilsæt væskeblandingen: Hæld den piskede væskeblanding i melblandingen, og tilsæt olien. Rør rundt, indtil dejen samler sig. Ælt dejen grundigt, gerne i 10 minutter, indtil den er glat og smidig. Den vil være en smule klæbrig.
- Hævning: Dæk skålen til med et fugtigt klæde, og lad dejen hæve i en lun ovn i ca. 1-2 timer, eller indtil den er fordoblet i størrelse.
- Formning: Når dejen er hævet, del den i 8 lige store stykker. Form hver del til en kugle, og lav et hul i midten med fingeren, så det ligner en bagel. Lad bagelsene hvile i 10 minutter.
- Kogning: Kog en stor gryde med vand og evt. 1 spsk. sirup hvis du vil bage søde bagels. Skru ned for varmen, så vandet småkoger, og kom bagelsene i én ad gangen. Kog dem i ca. 1 minut på hver side. Tag dem op med en hulske, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
Vores melblanding:
- 16 g fint rismel
- 160 g fuldkornsrismel
- 85 g tapioka-mel
- 75 g majsstivelse (Maizena)
- 20 g kartoffelmel
Pensling og bagning:
Forvarm ovnen til 220°C (varmluft). Pensl bagelsene med sammenpisket æg, og drys eventuelt med sesamfrø, birkes eller havsalt. Bag dem i ovnen i ca. 20-25 minutter, eller indtil de er gyldne og sprøde.
Lad bagelsene køle lidt af på en bagerist, før du sætter tænderne i dem. De er perfekte til morgenmad, frokost eller en lille snack.
Da jeg tog de færdigbagte bagels ud af ovnen, kunne jeg næsten ikke vente med at tage en bid. De var perfekte! Sprøde udenpå, bløde og seje indeni – præcis som jeg havde håbet. Michael var også begejstret, og vi endte med at spise dem med alt fra flødeost og laks til sødt syltetøj.
Glutenfri bagels kræver lidt ekstra kærlighed og tålmodighed, men det er det hele værd, når man sætter tænderne i det færdige resultat. Og det bedste af det hele? Nu har jeg en opskrift, som jeg kan vende tilbage til igen og igen, når trangen til bagels melder sig.
Har du prøvet at bage glutenfri bagels før? Jeg vil elske at høre om dine erfaringer i kommentarerne!